Това каза за ФрогНюз скулпторът и бивш министър на културата Велислав

...
Това каза за ФрогНюз скулпторът и бивш министър на културата Велислав
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков за ФрогНюз: Имам подозрения за Народния театър, които ще спомена и в прокуратурата

Това сподели за ФрогНюз скулпторът и някогашен министър на културата Велислав Минеков.

 

Ето го и цялото изявление.

Г-н Минеков, от началото на годината Народният ни спектакъл се раздели с много основни фигури. Освен Александър Морфов, Стефан Щерев, който беше дълготраен фотограф в театъра, предходната седмица разбрахме, че и Камен Донев е решил непринудено да напусне. Всъщност имате ли визия какъв брой тъкмо хора са напуснали или са били уволнени от шефа Васил Василев?

Голяма част от тях са помолени да изоставен, изключително хора, които са работили в техническия състав на театъра, които бяха към 32-ма души. След това, по неизвестен метод щатът на театъра се усилва с още 60 индивида, които естествено би трябвало да носят признателност към този, който ги е назначил, само че дали са толкоз кадърни и имат техния опит като тези, които са били освободени, не знаем и след последните произшествия имаме право да се съмняваме.

 

Имаше и още хора, които напуснаха. Композиторът на театъра, който беше преследван с викове по коридорите, тъй като не искаше да взе участие в една подписка против мен тогава. Имаше и други. Обстановката е ужасяваща, аз виждам нещо което е като боен режим, може да се съпоставя с такова нещо, тишината е безспорна.

Едва в този момент след тази опция за пожар, още веднъж блатото се пораздвижи, изскочиха няколко мехурчета. Най-странното е, че се появяват работещи в театъра, те са две или три лица, които се пробват да застанат в отбрана на шефа, даже и след този извънредно тежък случай. 

 

(ФрогНюз напомня, че ден преди да напусне Народния спектакъл алармира за зародил пожар по време на зрелище при цялостна зала и неналичието на пожарникар. По думите на Донев, на въпрос за какво няма пожарникари в театъра Василев е дал отговор „ Кой си ти, бе? “ и че пожарникарите в театъра били комунистически отживелици, а до края на представлението не е извикана пожарна бел.ред). 

Тъй като аз имам опити и с пожарната и това не е обвързвано единствено с някакви битови произшествия, само че би трябвало да се знае, че в безусловно всеки спектакъл би трябвало да има пожарникар и той е този, който си потегля финален. След зрелище, откакто извърши инспекция, той е последния, който си потегля. За страдание това е място, което е извънредно рисково, с цялата сцена, с осветлението, с всичко, което е вътре и постоянно би трябвало да бъдат държани под око. 

Да няма пожарникар в Народния спектакъл, това е повече от закононарушение. 

Нека да ви припомня, че ей по този начин, някак по неразбираем метод изгоря преди 10-ина години театъра в Пловдив. Тогавашният шеф е днешният министър. До театъра в Пловдив, единствено на доста малко разстояние беше пожарната и все пак той не беше избавен. Така изгоря и операта в Стара Загора, по същия метод изгоря Младежкият спектакъл, по този начин изгоря и Студентски дом, когато беше сцена на Театър “София ”, по време на ремонт, образци има още колкото желаете, само че да няма пожарникарни в Народния спектакъл, това към този момент в действителност заслужава нещо по-специално към шефа.

Като заговорихме за нарушаване, какво демонстрираха инспекциите на театъра, които бяха назначени от Вас, откриха ли се нарушавания? “Движение за просвета ” алармира и за редица нарушавания, които са осъществени по времето, когато Васил Василев е бил шеф на Плевенския спектакъл. 

Аз съм осведомен с обвиняванията в Плевенския спектакъл и те са прекомерно чувствителни. За страдание аз напуснах преди да излезе отчета на АДФИ (Агенцията за държавна финансова ревизия, бел. ред.). Какво стана с този отчет аз също се интересувам, защото там съм показал извънредно забавни обстоятелства за следствие. Нито дума няма за наличието на една петролна компания в театъра. Пълната тишина там продължава, а аз имам едни съмнения, които ще ги загатна по-късно даже и в прокуратурата, защото нещата са прекомерно съществени. 

Какво знаете за компанията Инфлуенсър бг, която също взимаше директно присъединяване в активността на Народния спектакъл?

 

Доколкото знам тази компания беше на дъщерята на Велислава Кръстева и си заслужава да попитате каква роля е имала в театъра. Имайте поради, че аз напълно публично зададох въпроси към господин шефа, на които той не ми даде отговор.

 

Това е нарушаване на Етичния кодекс, защото аз въпреки всичко бях принципал на този шеф и той е задължен да отговори на всичко, което съм го попитал.

 

Имаше серия от питания на народни представители, които ги трансферирах към шефа на Народния спектакъл, той даже и на народните представители не отговори. Всичко това беше задоволителен мотив за неговото освобождение. В момента, с всичко което се натрупа, мисля, че е извънредно време да му се потърси друга работа.

Има още нещо, което е извънредно неприятно, бих го нарекал гнусно даже. Това е офанзивата по съответни хора, които се опълчват на шефа. Валери Йорданов беше заставен да изиграе 8 пъти моноспектакъла си, всеки ден по веднъж, с предварителна подготовка от 16.00 часа и с вярата, че в края на 8-мия моноспектакъл, той най-вероятно ще е труп, пък той оживя. 

Валери Йорданов също по този начин попадна с доста тежка рецесия в болница и от театъра благ глас се обади там  да ревизира дали в действителност е болен и какъв брой е болен, дали има опция да оцелее и въобще каква ще е ориста му оттук насетне, дали ще бъде неработоспособен, което също е непоносимо. 

Заведе се дело за засегнатост против Камен Донев, което също е някаква форма на възмездие. Не знам дали забелязахте по какъв начин част от елита на българския спектакъл влиза с баджове “гост клиент ”, няма да ви ги изброяваме, знаете кои са, само че да сложиш това на врата на Руси Чанев е толкоз обидно. Руси Чанев е герб на този спектакъл. Това е актьор, какъвто нямаме, човек, който заслужава да бъде обичан и да му благодарим, че го има на този свят. 

В Народния спектакъл да го определиш като “гост клиент ”, това е безспорен цинизъм. 

И това не е всичко. Нека ви напомня, че ние нямаме кой знае какви огромни имена като режисьори, само че имаме 5 доста огромни имена в българския спектакъл и тъкмо тези 5 имена се изправиха против този шеф. Теди Москов, Лилия Абаджиева, Маргарита Младенова, какъв брой още би трябвало да се вдигнат? Имаше и митинги, пред министерството и театъра и какво? Абсолютно нищо. 

Разграничи ли се по това време Найден Тодоров, който наследи поста ви, от проблемите в Народния спектакъл. Той сподели, че е осъществена инспекция, тя не е открила никакви нарушавания, законово всичко е спазено, в това число и с дисциплинарното уволняване на Морфов. Стана ясно обаче, че той е страдал от хронично заболяване и неговото уволняване е можело да се извърши само след разглеждане на комисия, което действително не се е случило?

Ние не стигнахме до тези инспекции, които трябваше да бъдат публично налични и аз нямам доверие, че всичко е минало толкоз безпрепятствено и толкоз обикновено. Нека ни покажат тези инспекции, само че ние такова нещо не видяхме. Но и без тях, мотивите за освобождението на Василев, даже и този в случай че можем да го назова баналния мотив " уронване на престижа " е пребогат. 

Защо се отказахте от поста министър на културата, имаше ли това решение връзка с проблемите в Народния спектакъл?

 

Да, частично имаше такава връзка, само че аргументите са доста, за някои от тях можед да се досещате, другите ще ги споделя по-късно. 

Стои ли някакъв сериозен политически чадър над Василев, както се твърди в общественото пространство?

 

Не мога да схвана какъв брой е сериозен, само че той получи поддръжка от партия ГЕРБ. Единствено, доколкото си припомням от Тома Биков и нищо повече от това. От Политическа партия имаше 4-5 депутата, които желаеха неговото освобождение, в Демократична България и ИТБ също. Имаше и от Българска социалистическа партия, за които той е гнездобеглец от партията-майка създавайки му някакво сходно комунистическо обучение. Той няма кой знае каква политическа поддръжка. Вероятно просто има страхове да бъде освободен, с цел да не се развълнуват 16 броя актриси, имам поради тези, които бяха на посетители при президента. 

Новото Министерство на културата дали ще обърне внимание на протичащото се в Народния ни спектакъл?

 

Аз сега имам проблеми и не мога да стигна до министерството, само че уповавам се до седмица, 10-ина дни да съм наред и ще желая среща да си поговорим, тъй като това не може да продължава.

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР